LIVE TEXT | Război în Ucraina. Cel puțin 100 de tancuri ar trebui să primească Ucraina pentru a desfășura o contraofensivă de succes

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Cel puțin 100 de tancuri ar trebui să primească Ucraina pentru a desfășura o contraofensivă de succes

Livrarea anunțată a 14 tancuri britanice Challenger 2 și dorința Poloniei de a transfera tancuri Leopard în Ucraina pot fi considerate începutul intensificării asistenței militare occidentale, dar aceasta este mult mai mică decât nevoile părții ucrainene, care la finele anului trecut vorbea despre necesitatea primirii a 300 de tancuri.

Coloana de tancuri ucrainiene în ofensivă. Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 05.33 Ucraina trebuie să primească cel puțin 100 de tancuri din țările occidentale pentru a desfășura o contraofensivă. Această opinie a fost exprimată luni de ziarul britanic The Guardian, citând experți de la Institutul Internațional de Studii Strategice din Londra. Publicația a menționat că livrarea anunțată a 14 tancuri britanice Challenger 2 și dorința Poloniei de a transfera tancuri Leopard în Ucraina pot fi considerate începutul intensificării asistenței militare occidentale, dar aceasta este mult mai mică decât nevoile părții ucrainene, care la finele anului trecut vorbea despre necesitatea primirii a 300 de tancuri. În același timp, Marea Britanie, după cum a adăugat ziarul, nu poate crește drastic livrările către autoritățile de la Kiev din cauza faptului că forțele sale armate au doar 227 Challenger 2. Totodată, The Guardian a subliniat că 13 țări NATO au peste 2.300 de tancuri Leopard 2, deși cel puțin 300 dintre ele sunt în depozit, iar starea multor altele, inclusiv în Spania, este descrisă drept „deplorabilă”. Experții au indicat că pregătirea de bază pentru personalul militar ucrainean în manipularea Challenger 2 și Leopard 2 ar putea dura trei până la șase săptămâni.

UPDATE 04.51 Forțele ruse au continuat să lanseze atacuri localizate pentru a recâștiga pozițiile pierdute în jurul Svatove și în direcția Kupiansk pe 15 și 16 ianuarie. Un proeminent blogger rus a raportat că linia frontului nu s-a schimbat semnificativ în direcția Kupiansk. O sursă proxy rusă a susținut pe 16 ianuarie că elemente ale forțelor speciale ruse au câștigat controlul asupra Novoselivske (la aproximativ 14 km nord-vest de Svatove). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse nu au suficient echipament militar și personal în direcția Kupiansk, afirmând că un batalion de tancuri din Regimentul 26 de Tancuri din Divizia 47 de tancuri de gardă are doar 30 de militari și 10 tancuri operaționale T-80BV rămânând pe linia frontului (dintr-o dotare obișnuită de aproximativ 30 de tancuri). Statul Major ucrainean a raportat că o rachetă rusă S-300 nu a reușit să lanseze și a avariat o clădire rezidențială din Novopskov, raionul Starobilsk în pozițiile rusești din spatele frontului din regiunea Lugansk.

image

UPDATE 04.06 Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în apropiere de Kreminna pe 15 și 16 ianuarie. Ministerul Apărării din Regatul Unit (MOD) a raportat că luptele în sectorul Kreminna au continuat în weekend, menționând că forțele ucrainene continuă să avanseze pe marginea de est a Kreminnei. Administrația ucraineană Lugansk a raportat că forțele ucrainene au respins un atac rusesc în vecinătatea Kreminnei pe 16 ianuarie, iar oficialii militari ucraineni au declarat că forțele ruse au lansat atacuri fără succes asupra Makiivka și Bilohorivka, la aproximativ 23 km nord-vest și 13 km sud de Kreminna, respectiv. Un proeminent blogger rus, la rândul său, a raportat că elemente ale Diviziei a 3-a ruse de nfanterie motorizată a Armatei 20 de arme întrunite au efectuat o operațiune ofensivă nespecificată pe linia Ploschanka-Makiivka pe 15 ianuarie. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au atacat poziții ucraineeene în zona Chervopopivka (la aproximativ 8 km nord-vest de Kreminna) și a efectuat un asalt cu succes asupra pozițiilor defensive ucrainene nespecificate la vest de Kreminna. Ministerul Rusiei a susținut că forțele ruse au respins un atac ucrainean lângă Dibrova. Un blogger rus a transmis, de asemenea, imagini cu o dronă a artileriei ruse care lovesc pozițiile ucrainene la sud-est de Dibrova și a susținut că forțele ruse continuă să folosească drone, în ciuda provocărilor din cauza temperaturilor scăzute și a vremii nefavorabile.

UPDATE 03.38 Forțele ruse au realizat câștiguri teritoriale suplimentare la nord de Bakhmut în perioada 15-16 ianuarie. Forțele Grupului Wagner au capturat stația de cale ferată Sil la nord-vest de Soledar pe 16 ianuarie. Sursele ruse au susținut că forțele ruse au capturat întregul Sil pe 16 ianuarie, deși ISW nu poate verifica această afirmație în acest moment. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au capturat o fortăreață ucraineană la vest de Berestove (15 km nord-est de Soledar) pe 15 ianuarie, dar nu au furnizat dovezi. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești împotriva Soledar, Sil și Krasnopolivka (la nord de Sil) pe 15 și 16 ianuarie.

image

UPDATE 03.11 Forțele ruse ar putea intensifica atacurile în apropiere de Klishchiivka (sud-vest de Bakhmut) după ce au capturat Soledar (la nord de Bakhmut) într-un nou efort de a încercui Bakhmut, după luni de asalturi frontale ineficiente. Un proeminent blogger rus a susținut pe 15 ianuarie că forțele ruse atacă Klișchiivka și a remarcat că progresele rusești în sudul Bakhmutului vor permite forțelor ruse să amenințe liniile terestre de comunicație (GLOC) ucrainene pe autostrada T0504 de la Chasiv Yar la Bakhmut. Surse ruse au raportat că luptele grele au continuat în Klishchiivka pe 16 ianuarie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești împotriva Bakhmutului, Klishchiivka și Mayorsk pe 15 și 16 ianuarie. Imaginile de luptă geolocalizate publicate pe 15 ianuarie indică faptul că forțele ruse au făcut progrese marginale în sud-estul Bakhmutului, lângă groapa de gunoi Bakhmut. O sursă rusă a susținut că forțele ruse au obținut câștiguri teritoriale suplimentare în sudul Bakhmutului pe strada Maly Troitsky, la nord de Opytne.

UPDATE 02.57 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în zona orașului Avdiivka-Donețk în perioada 15-16 ianuarie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești împotriva Krasnohorivka, Novobakhmutivka, Pobyeda, Vodyane și Marinka pe 15 și 16 ianuarie. Bloggeri ruși au raportat că elemente ale Diviziei a 42-a infanterie motorizată din Rusia, ale Diviziei 150 de infanterie motorizată și Brigada a 5-a a Corpului 1 de armată din Republica Populară Donețk duc lupte dificile pentru a avansa în Marinka, dar forțele ucrainene resping atacurile rusești începând cu 16 ianuarie.

UPDATE 02.27 Forțele ruse au continuat să acumuleze forță de luptă pe malul de est (stânga) al Niprului, în Oblastul Herson pe 15 și 16 ianuarie. Consilierul administrației militare ucrainene din regiunea Herson, Serhiy Khlan, a raportat pe 15 ianuarie că forțele ruse și-au sporit prezența pe malul de est al râului Nipru și că elemente din Grupul Wagner au ajuns în regiunea Herson. ISW nu a observat niciun alt raport despre forțele Grupului Wagner din regiunea Herson în acest moment. Forțele ruse au continuat tragerile de artilerie de rutină împotriva zonelor de pe malul de vest (dreapta) în Oblastul Herson, lovind inclusiv orașul Herson și împrejurimile sale.

image

UPDATE 02.12 Autoritățile de ocupație ruse au susținut că apărarea antiaeriană rusă a doborât 10 UAV-uri ucrainene deasupra Mării Negre, lângă Sevastopol, pe 15 și 16 ianuarie. Nu există nicio indicație că vreunul dintre UAV-uri și-a lovit țintele.

UPDATE 01.40 Forțele ruse au continuat eforturile de a dezvolta noi rute logistice între Rusia și sudul Ucrainei, care ar putea să astfel disperseze liniile de comunicație împotriva atacurilor ucrainene. Șeful ocupației ruse al Oblastului Herson, Vladimir Saldo, a susținut că autoritățile ruse au terminat restaurarea podului Genichesk-Arabat Spit, îmbunătățind logistica transportului rusesc. Saldo a susținut, de asemenea, că autoritățile de ocupație construiesc o șosea mare care leagă zonele din spatele frontului din regiunile Herson, Zaporijia și Donețk de Crimeea și Rostov-pe-Don.

UPDATE 01.10 Forțele ruse au continuat focuri de rutină împotriva zonelor din regiunile Zaporijia, Mykolaiv și Dnipropetrovsk pe 15 și 16 ianuarie. Surse ruse au susținut că forțele ruse au lovit infrastructura industrială din orașul Zaporijia cu rachete S-300 pe 16 ianuarie. O sursă rusă a susținut că forțele ucrainene au lovit Berdianskul pe 15 ianuarie.

UPDATE 01.05 Kremlinul continuă să conteste public afirmațiile finanțatorului Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, conform cărora forțele Grupului Wagner au fost singurele responsabile pentru capturarea Soledar, regiunea Donețk, pe 12 ianuarie. Președintele rus Vladimir Putin a atribuit succesul, în primul rând Ministerului rus al Apărării (MOD) și generalului Gherasimov. Declarația lui Putin a fost difuzată în direct la televiziunea controlată de stat și a fost probabil un efort deliberat de a submina influența lui Prigojin în spațiul informațional rusesc, având în vedere că Putin s-a abținut anterior să comenteze progresele tactice din Ucraina. Putin a încercat, de asemenea, să demonstreze că păstrează controlul asupra mass-mediei tradiționale rusești, în timp ce Prigojin continuă să crească o audiență pe Telegram și pe alte rețele de socializare. La rândul său, Ministerul Apărării al Rusiei a continuat să raporteze că detașamentele de asalt din Districtul Militar de Sud al Rusiei (SMD) și trupele rașutiști ruse atacă pozițiile ucrainene din jurul Bakhmutului și probabil a exclus în mod deliberat menționarea forțelor Wagner în briefing-ul zilnic din 15 ianuarie.

UPDATE 00.49 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, l-a acuzat, probabil, indirect pe Prigojin că a dezvăluit în mod deliberat conflictul dintre Ministerul Apărării rus și Wagner în spațiul informațional rus. Peskov a încercat să risipească zvonurile despre un conflict în desfășurare între Prigojin și Ministerul Apărării Rusiei, afirmând pe 16 ianuarie că acestea sunt „produse ale manipulării informației”. Peskov, însă, a adăugat că, în timp ce majoritatea acestor manipulări provin de la „dușmanii” Rusiei, Kremlinul are „prieteni” care se comportă, de asemenea, într-un mod similar. Este posibil ca declarația lui Peskov să-l fi vizat în mod tacit pe Prigojin, ale cărui critici la adresa Ministerului Apărării Rusiei devin din ce în ce mai nesăbuite. Peskov a continuat, de asemenea, eforturile lui Putin de a submina efortul grupului Wagner de a avansa o narațiune conform căreia doar forțele Wagner sunt responsabile pentru capturarea Soledar, menționând că rușii își vor aminti atât militarii ruși, cât și forțele Wagner pentru realizările lor.

UPDATE 00.35 Prigojin își continuă eforturile de a submina încrederea în Ministerul Apărării al Rusiei și în actorii aliniați cu Putin. Prigojin a răspuns direct la declarația lui Peskov într-o întrebare de interviu despre conflictul Ministerul Apărării-Prigojin, declarând că nu are niciun motiv să nu aibă încredere în Peskov. Prigojin ar fi putut să infirme cu ușurință rapoartele despre conflict pur și simplu negăndu-le, dar și-a continuat tactica de a folosi mesaje deliberat vagi pentru a genera mai multe discuții în spațiul informațional rusesc, menite în cele din urmă să submineze încrederea în Ministerul Apărării și Putin. De asemenea, Prigojin a oferit medalii forțelor Wagner pentru capturarea Soledarului pe 15 ianuarie, inclusiv decorarea simbolică a unui luptător care a primit anterior o medalie de curaj de la Putin.

UPDATE 00.23 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat la 15 ianuarie că războiul ruso-ucrainean se află într-o „fază decisivă”. Stoltenberg a declarat, pe 15 ianuarie, publicației germane Handelsblatt că țările NATO recunosc situația actuală și trebuie „să ofere Ucrainei armele de care are nevoie pentru a câștiga.” Declarația lui Stoltenberg susține evaluarea ISW din 15 ianuarie conform căreia Kremlinul probabil intenționează să ia măsuri strategice decisive în 2023. Declarația lui Stoltenberg nu presupune că războiul este în faza finală sau că forțele ruse plănuiesc să folosească toate resursele disponibile în acțiuni iminente. Reprezentantul Ministerului Afacerilor Interne și Comunicațiilor ucrainene, Andriy Yusov, a remarcat pe 15 ianuarie că președintele rus Vladimir Putin a recunoscut că forțele ruse nu pot lua rapid Ucraina și ia în considerare să poarte un război prelungit de uzură. ISW a remarcat pe 15 ianuarie că Kremlinul își păstrează obiectivele maximaliste pe termen lung de a ocupa Ucraina și probabil că ia în considerare mai multe căi de acțiune pentru a atinge aceste obiective.

Stoltenberg a respins preocupările repetate ale cancelarului german Olaf Scholz că furnizarea occidentală de arme Ucrainei ar putea provoca o escaladare nucleară. Stoltenberg a declarat că „acest risc de utilizare a armelor nucleare este scăzut” și că țări, inclusiv China, au transmis Kremlinului că „armele nucleare nu trebuie folosite”. Declarațiile lui Stoltenberg se aliniază cu evaluările ISW, conform cărora Kremlinul este extrem de puțin probabil să folosească arme nucleare în Ucraina.

ȘTIRE INIȚIALĂ Un proeminent blogger militar rus a reînviat discuțiile de dinainte de februarie 2022 despre intenția Kremlinului de a aduce la putere în Ucraina, pe aliatul apropiat al lui Putin, Viktor Medvedchuk. Igor Girkin, un fost ofițer rus și o voce naționalistă proeminentă, a susținut pe 16 ianuarie că Kremlinul speră să-l plaseze pe Medvedchuk în fruntea unui guvern alternativ ucrainean. Girkin și bloggerul Sasha Kots, legat de Kremlin, au criticat adecvarea lui Medvedchuk și fezabilitatea ca acesta să ia vreodată o astfel de poziție. Această conversație seamănă cu speculațiile anterioare ale mass-media cu privire la un potențial plan al Kremlinului de a-l instala fostul dictator ucrainean Viktor Ianukovici ca lider al Ucrainei la începutul anului 2022.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

2 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

3 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

4 Așa o fi?

5 Așa o fi, cum zice omul ăsta?